Ik ben Antoinette Deurloo-Westra, inmiddels 28 jaar gehuwd en moeder van vijf dochters en ben al ruim twintig jaar werkzaam binnen de jeugdzorg. In mijn loopbaan ben ik begonnen bij `s Heerenloo gehandicaptenzorg. Vervolgens ben ik gaan werken in de jeugdgevangenis en daarna doorgestroomd naar de gezinsvoogdij en jeugdreclassering. Sinds 2020 ben ik werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming. Hier richt ik mij vooral op beschermingsonderzoeken en gezag -en omgangsonderzoeken. Bij deze laatst genoemde is veelal sprake van complexe scheidingsproblematiek. Naast mijn taak als raadsonderzoeker ben ik aanwezig bij rechtszaken omtrent scheidingen en ben daarin, namens de Raad voor de Kinderbescherming, adviserend aan de kinderrechter. Hierin staat het recht, het belang en het sociaal-emotionele welbevinden van het kind altijd centraal. In 2022/2023 heb ik de volledige studie mediation zowel de basis als de specialisatie familie mediation afgerond, gevolgd door de SCHIP-aanpak.
Een scheiding is voor een ieder die daar nauw bij betrokken is een zware periode. Voor ex-partners is het een rouw- en verliesproces. Er moeten afspraken gemaakt worden over de financiën, over de woning en ook omtrent de kinderen. Dit trekt vaak een zware wissel op het gezinssysteem. Wanneer er kinderen betrokken zijn in een scheiding maakt het de situatie nog complexer en moet er veel geregeld worden. Zo moet er samen een regeling opgesteld worden over ‘wie zorgt wanneer voor de kinderen’. Een verhuizing is hierbij meestal onvermijdelijk. Veel van wat vertrouwd is, verdwijnt voor alle gezinsleden. Er dient vanuit deze situatie gebouwd te worden aan herstel van vertrouwen in de toekomst. Ook kan er bij ouders of bij kinderen sprake zijn van persoonlijke/psychische problematiek of sprake van een (licht) verstandelijke beperking. Ook dit vraagt een speciale benadering en aanpak. Naast alle praktische zaken die geregeld moeten worden, dient er ook oog te zijn voor het emotionele proces, waar het gehele gezin mee te maken krijgt.
Door mijn jarenlange ervaring heb ik veel kennis en expertise opgedaan. Niet alleen binnen het werken met gezinnen, maar ook ten aanzien van kennis van de ‘sociale kaart’ in Flevoland en omgeving.
Kinderen (en hierbij het beschermen van kinderen) loopt al vele jaren als een rode draad door mijn leven. Kinderen staan bij mij met stip op één. Maar om dit doel te verwezenlijken is het van groot belang dat het met de ouders ook goed gaat.
Daarom is het mijn streven altijd om dit proces samen met ouders aan te gaan. Ik doe dit door goed te luisteren naar ieders wensen en behoeften en vandaaruit te kijken naar de mogelijkheden. Dit om samen te komen tot een zo goed mogelijk en gezamenlijk gedragen plan.
Ik wil, samen met mijn collega, met al onze ervaringen en expertise u daar graag bij helpen. Samen kunnen we het verschil maken en zorg dragen voor het maken van duidelijke afspraken, waarbij u, als ouders, zelf de regie houdt.